Wie is Ivo?

Ivo is onze zoon. Hij is 14 jaar oud en heeft het Syndroom van Down. Daarnaast heeft hij PDD-NOS.

Ivo woont thuis. Hij heeft een oudere broer, Axel.

 

Ivo gaat 5 dagen in de week naar KDC de Zevenster in Hoofddorp. Daar gaat hij naar de groep de Berenklauwen. Dit is een tienergroep waar de communicatie en de zelfredzaamheid van de kinderen centraal staan.

 

      Welke training heeft Ivo bij StapsgeWijs gevolgd?

Ivo heeft de intensieve zindelijkheidstraining van AT&C gevolgd.

 

      Hoe is dit verlopen?

Van te voren is Ivo geobserveerd en is er gekeken wanneer en hoe vaak Ivo plast. Daarna is er een individueel trainingsprogramma voor Ivo opgesteld. StapsgeWijs heeft ongeveer 10 dagen intensief met Ivo getraind. Dit gebeurde een aantal dagen op het KDC en een aantal dagen thuis.

Op het KDC trainde Ivo en Dagmar in het begin op een aparte w.c., buiten de groepsruimte. Daar bleven zij dan ook die dag.

 

In de tweede week van de training werd Ivo getraind in de badkamer van de groepsruimte. Ivo draaide dan ook gewoon weer mee met het dagprogramma.

Wanneer Ivo een plas op de w.c. deed, werd hij beloond. Ivo is gek op chocolade rozijntjes en een video kijken, dus dat waren zijn beloningen.

 

Daarnaast waren er de positieve oefeningen.

Wanneer Ivo toch een ongelukje had deden we de positieve oefening met hem. Dit doen we nu nog steeds. We gaan dan samen met Ivo 4 keer, vanuit de ruimte waar het ongelukje is gebeurd, naar het toilet. Je benoemt dat hij gaat plassen of poepen. Dit herhaal je ook als hij op het toilet zit.

 

Na deze 2 intensieve weken viel bij Ivo het muntje. 

 

        Wat is het resultaat van de training?

      Ivo is zo goed als zindelijk!

      Na 2 weken trainen is het muntje gevallen en plaste Ivo op de w.c. Hij had in het begin nog wel geregeld een ongelukje, maar door iedere keer de positieve oefening te doen pikte hij het toch op.

 

Ivo heeft nu nooit meer een ongelukje. Poepen doet hij ook op het toilet. Hij heeft een heel eigen ritueel rondom het poepen. Hij poept op vaste tijden, aan het begin van de avond. Daarna rent hij meteen naar de douche en komt in zijn pyjama weer naar beneden!

 

        Hoe heeft u de samenwerking met StapsgeWijs ervaren?

Uitstekend! Het was goed om te zien hoe gemakkelijk Dagmar met Ivo omging. In het begin wilde hij er namelijk niets van weten. Uiteindelijk is het toch gelukt en het resultaat is echt fantastisch!

 

      Hoe gaat het nu met Ivo?

Het gaat goed met Ivo. Ook als we een keer onderweg zijn geeft Ivo aan naar de w.c. te moeten. We zijn heel tevreden.