Interview met de ouders van Sanne

            Wie is Sanne?

            Sanne is een vrolijk meisje van 15 jaar met een aangeboren hersenafwijking.   
            Zij gaat overdag naar Mytylschool de Regenboog en gaat ook regelmatig logeren in het Huis in Heemskerk.

            Welke training/begeleiding heeft Sanne bij StapsgeWijs gevolgd?
           
Sanne heeft de zindelijkheidstraining gevolgd.

 

            Hoe is dit verlopen?

Dagmar is een aantal maanden van te voren bij ons thuis geweest om Sanne te observeren en om ons alles goed uit te leggen. We hebben er voor gekozen om half januari met de training te starten omdat de feestmaand en de vakantieperiode te onrustig zijn en wij ons nog even goed konden voorbereiden op een intensieve periode.

Dagmar heeft Sanne 10 dagen intensief getraind.

In het begin was het voor Sanne moeilijk omdat ze uit haar vertrouwde ritme en omgeving werd gehaald en het een beetje als straf zag dat ze in een aparte ruimte werd gezet en niet mocht meedoen met haar klasgenoten. Sanne was hierdoor erg dwars (puber!) maar Dagmar heeft hier heel snel en goed op ingespeeld door het programma aan te passen. Al na een paar dagen is ze  terug gegaan naar haar eigen klas en mocht ze ook op de wc waar de andere meisjes uit haar klas naar de wc gaan. Vanaf dat moment ging bij Sanne de knop om en ging ze goed plassen op de wc. Haar beloning was de dikke duim en het juichen/enthousiast reageren van Dagmar, van ons en van haar begeleiders op school en in het logeerhuis. Ze is zo trots en straalt dan echt!

 

            Hoe hebt u als ouders de training/begeleiding ervaren?
            Zowel tijdens het traject en na de training/begeleiding?

Wij hebben de training als zeer positief ervaren. Iedere dag was er telefonisch contact. Ook was er een hele goede mondelinge en schriftelijke terugkoppeling op school waardoor zij het zo konden overnemen toen Dagmar weg ging.

Dagmar is ook mee geweest naar het logeerhuis om daar uit leggen en te laten zien hoe te handelen.

Wat voor ons vooral heel speciaal was om te zien was dat Dagmar al na dag 1 het vertrouwen van Sanne had gewonnen, terwijl ze normaal best een tijdje de kat uit de boom kijkt. Door haar enthousiasme en vooral geduld  werd er heel snel resultaat geboekt en hadden ze samen ook de grootste lol. Wij vinden dit nog steeds ongelofelijk! Wij hadden ons voorbereid op een energierovende periode maar door de snelle resultaten heeft het ons alleen maar energie opgeleverd.

 

            Wat is het resultaat van de training/begeleiding?

Sanne is zindelijk! In het begin ging ze ieder uur naar de wc maar dit hebben we nu teruggebracht naar vaste tijden. Ze geeft nog niet zelf aan dat ze naar de wc moet, maar we geloven er echt in dat dit nog gaat komen.

Ook in de taxibus naar school en naar het logeerhuis draagt ze geen luier meer. Na een aantal nachten droog uit bed gekomen hebben we het zelfs aangedurfd om ook ís nachts de luier uit te laten en negen van de tien keer gaat dit goed.

Ook als we onderweg zijn gaat ze gewoon naar een vreemde wc.

 

            Hoe heeft u de samenwerking met StapsgeWijs ervaren?

De samenwerking met StapsgeWijs was/is echt super goed. Iedere dag telefonisch contact waarin alles bespreekbaar was en er ook per dag werd ingespeeld op de gebeurtenissen. Ook na de training was er nog contact via de mail, die altijd zeer snel werd beantwoord. Er wordt heel goed meegedacht en tips gegeven.

 

            Hoe gaat het nu met Sanne?

            We zijn nu pas ruim een maand verder en Sanne plast op de wc alsof ze nooit anders gedaan heeft.
            Overdag heeft ze bijna geen ongelukjes meer gehad.
            Ze geeft aan dat wij moeten luisteren bij de deur en als ze plast steekt ze zelf haar duim al op met een big smile op haar gezicht.
            Ze is nog steeds super
            trots en blij! Het poepen doet ze ook op de wc, alleen soms dagen niet, terwijl we niet het idee hebben dat ze het bewust ophoudt.
            Hierover hebben nog contact met Dagmar.