Wie is Tim?

Tim is een vrolijke, ondernemende jongen van 9 jaar oud. Hij heeft autisme en Down Syndroom. Tim praat nauwelijks en functioneert op laag niveau.

 

      Welke training heeft Tim bij StapsgeWijs gevolgd?

Tim heeft de zindelijkheidstraining gedaan.

 

      Hoe is dit verlopen?

Het was een lange weg die een lange adem heeft gevergd. In eerste instantie leek het aardig te gaan maar al snel plaste hij zo vaak in zijn broek dat ik er bijna overspannen van werd. Tim vond de oefening, die hij moest doen wanneer hij in zijn broek had geplast erg interessant. Het was belangrijk om niet boos te worden maar neutraal te reageren, dat was erg moeilijk! Toch hebben we volgehouden. We stuurden hem in het begin elke 3 kwartier naar de wc, later werd dat anderhalf uur.

Dagmar heeft eerlijk tegen ons gezegd dat we er een jaar voor uit moesten trekken om hem klokzindelijk te krijgen. Dat bleek achteraf goed te kloppen.

Doordat hij zijn plas ging ophouden, hadden we al snel geen 4 maar 1 poepbroek per dag. Zijn  plas ophouden had invloed op zijn ontlasting. Dat was erg prettig.

Helaas werd hij niet zindelijk voor ontlasting, daardoor had hij ook geregeld een plasongelukje. Na overleg met Dagmar hebben we wederom de tijd genomen om hem ook voor ontlasting zindelijk te krijgen. Dit heeft ook ruim een jaar geduurd.

           

      Wat is het resultaat van de training?

Het resultaat is dat we een 9 jarig mannetje hebben die heerlijk zonder luier (overdag) kan rondlopen. Hij is klokzindelijk voor urine en ontlasting. ( hij geeft het dus niet zelf aan, wij moeten hem naar de wc toesturen en begeleiden) 

Het is de ruim 2 jaar absoluut waard geweest. Zonder training was Tim niet zindelijk geworden.

We hebben wel nog regelmatig een ongelukje, dat kan zijn omdat hij zich lichamelijk niet goed voelt of omdat hij boos is (of omdat ze hem vergeten hebben te laten plassen op school). Soms gaat het weken goed, dan hebben we weer een paar dagen achter elkaar een natte plek in zijn broek.

     

      Hoe heeft u de samenwerking met StapsgeWijs ervaren?

Prima. Dagmar heeft veel geduld en is heel eerlijk en duidelijk in wat ze doet en wat ze verwacht.

 

      Hoe gaat het nu met Tim?

Dankzij de training kon hij naar de ZML school, dat is erg goed voor zijn ontwikkeling. Alles gaat met hele kleine stapjes maar we genieten van hem!