Communicatie

Alle gedrag heeft een functie en ongewenst gedrag komt vaak voort uit frustratie of is bedoelt om iets duidelijk te maken. Vooral wanneer communicatie door een ontwikkelingsachterstand wordt bemoeilijkt. Daarom is het heel belangrijk dat ook deze mensen leren communiceren.

Wat is praten met plaatjes?

Praten met plaatjes is gebaseerd op PECS (Picture Exchange Communication System). Het is gebaseerd op de principes van de toegepaste gedragsanalyse. De methodiek begint met communicatie om iets te verkrijgen. Zo leert een kind/jongeren of volwassenen om snel, functioneel en op eigen initiatief te communiceren aan de hand van een communicatiemap.

Een training bestaat uit verschillende onderdelen en start met het op eigen initiatief verkrijgen van voorwerpen die het kind/jongeren/volwassenen graag wil hebben. Daarna leert hij op vergelijkbare wijze op afstand te communiceren en te volharden in de communicatie. Hierna leert hij de plaatjes van elkaar te onderscheiden. Ten slotte leert het kind/jongeren/volwassenen diverse aspecten als zinnen maken aan de hand van plaatjes en het leren antwoorden op vragen.

Vanaf het begin wordt in verschillende omgevingen geoefend: thuis, op school/KDC, op straat of in de winkel. In ieder trainingsonderdeel wordt gebruikt gemaakt van non-verbale correcties en beloningen.

Mocht er interesse zijn om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor uw kind/jongere neemt u dan gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingbesprek. Alle bezoeken vinden op de locatie van het kind/jongere plaats.